Élő állat szállítás

Élő állatok szállítása

Élő állat szállítása során nagyon sok szempontot és szabályt kell figyelembe venni. Tudta például, hogy évente több, mint 6 millió élő állatot szállítanak az Európai Unió területén? Ezeknek a jószágoknak a szállítása nagyrészt közúton történik. Épp ezért az szállítást szigorúan betartott és ellenőrzött szabályok mellett lehet csak végezni ehhez pedig pontosan kidolgozott és átgondolt logisztikai tevékenység is társul.

Élőállat szállítása belföldön és külföldön

Cégünk a követelmények megtartása mellett, nemcsak belföldön, de külföldön is foglalkozik élőállatok szállításával. Fő feladatunk minden esetben az állatok biztonsága és megfelelő körülmények biztosítása a szállítás során. Az állatok sok esetben több napot és több ezer kilométert is úton tölthetnek, ezért kifejezetten fontos a megfelelően kialakított gépjárművek használata. Az állatok szállítását cégünk Pezzaioli típusú, külön erre a célra kialakított felépítménnyel végzi. A speciálisan kialakított pótkocsi hőfok érzékelővel van ellátva, ezáltal tudjuk ellenőrizni illetve szabályozni a pótkocsiban lévő hőmérsékletet. Hűtő ventillátorokkal, valamint szellőztető berendezésekkel tudjuk a nagy meleget elviselhetőbbé tenni az állatok számára. A pihentetési idő betartása nagyon fontos a szállítás során. Ha az utazás tervezett időintervalluma a 24, illetve a 29 órát meghaladja, akkor szükség van az állatok pihentetésére. Lovak és felnőtt sertések esetében 24 órát meghaladó szállítási idő esetén 1 napi pihenés szükséges. A szarvasmarhákat és a juhokat 29 óra után kell pihentetni.

Ezt a 24 órás pihenőt, kijelölt pihentető állomásokon töltik az állatok, ahol teljes ellátásban részesülnek. Állatcsoportoknak megfelelően élelmet és almot kapnak, valamint orvosi ellenőrzésen esnek át. Magyarországon három olyan pihentető állomás működik, ahol a szállítás során pihentetni lehet. Az egyik ilyen állomás Rédicsen, a másik Nagylakon a harmadik pedig Magyarcsanádon található. Mind a három állomás az Európai Unió által elfogadott és regisztrált feltételeknek megfelel.

Az élőállatok  szállítása során a hőmérséklet és a szellőztetés mellett még kiemelten fontos a szükséges ivóvíz biztosítása. A járművekben itató berendezések vannak felszerelve, melyet az állatok szükség szerint igénybe tudnak venni. Az itatás mellett az etetés is szükséges, ezért az állatcsoportoknak megfelelő takarmányt erre a célra kialakított rekeszekben tároljuk.

Az élő állatok szállítása két- illetve háromszintes gépjárművel történik. Hogy melyikre van szükség adott esetben, az a szállítandó állatcsoportoktól függ. Kisebb testű állatok (pl. juh, kecske, sertés)  szállítása háromszintes kocsival, a nagyobb testű állatok (pl. szarvasmarha) szállítása pedig két szintes kialakítással történik.
A gépjárművekre a biztonságos és kényelmes le- és felszállást hidraulikus emelőszerkezetek segítik, hiszen a két- vagy háromszintes kialakítás miatt nagyon meredek rámpákat kellene használni, ami kényelmetlen és balesetveszélyes is egyben.


Az állatok higiéniai szükségleteit is igyekszünk a legnagyobb odafigyeléssel ellátni. Minden út után, amikor a szállítmány a lerakóhelyhez érkezett és a lerakodás rendben lezajlott, következik a szerelvény mosása és fertőtlenítése, hogy a következő útra készen álljon szállítóeszköz és a többi állat megfelelő körülmények között utazhasson.

Munkatársaink nem csupán szakmailag felelnek meg az élőállat szállítás során támasztott követelményeknek, hanem az állatok iránt érzett gondviselésük és szeretetük is kimagasló. Nem okoz gondot a vemhes állat szállítása során a borjak világra segítése sem. Nagy igyekezettel próbálunk megtenni mindent, hogy az állatok megfelelően utazzanak és megérkezzenek a célállomásra.